Benxi
Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Cserkeszőlő községben TOP-3.2.1-15-JN1-2016-00037

Projekt célja: CSERKESZŐLŐ KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT a jelenlegi gazdasági helyzetben igyekszik havi kiadásait a lehető legkisebbre csökkenteni. Az intézmények fenntartása jelentős terhet ró a költségvetésre, kiváltképp a téli időszakban. Ennek oka főleg az épületek rossz energetikai adottságaiból adódik. A település legtöbb közintézménye elavult, a kor követelményeinek nem megfelelő. A szigetelés hiányossága miatt az épületek fűtése során magas a hőveszteség, ez megakadályozza a komfortos hőmérséklet elérését az épületekben. A kazánok egy része szintén elavult, hatásfoka jelentősen csökkent az elmúlt években. A két tényező együttesen eredményezi a magas költségeket. A nyílászárók cseréje nem minden esetben valósult meg. Az a néhány épület, amin már megtörtént a fejlesztés kedvezőbb energetikai képet mutat, azonban a többi hiányosság még itt is komoly beruházást követel meg.

A település elkötelezett a megújuló energiaforrások hasznosításának propagálásában és lehetőségeihez mérten kiveszi részét a környezettudatos megoldások alkalmazásában. Jelen beruházás is törekszik a zöld energia kiaknázására, hiszen hőszigetelési, nyílászáró és fűtéskorszerűsítéssel kapcsolatos energiahatékonysági munkát és napelem rendszer kivitelezését tervezi. Több kötelező feladatot ellátó szervezet intézményének korszerűsítésére kerül sor a pályázatban, annak érdekében, hogy ezzel a költséghatékonyság mellett a megújuló energiafelhasználást is erősítse. A projekt során megvalósuló fejlesztések egyik eleme a Baghy – Szinyei Merse Kúria energetikai korszerűsítése. A projekt keretében az épület utólagos padló és födém hőszigetelést kap, a külső nyílászárók az örökségvédelmi elvárásoknak megfelelően ki lesznek cserélve UG=1,1 W/m2K hőtechnikai tényezőjű ajtókra, ablakokra. Napelemes rendszer (napenergiát hasznosító fotovoltaikus rendszerek), Szilárd biomassza (karborobot) kazán rendszer valósul meg.

A projekt célok rövid összefoglalása: a havi kiadások szignifikáns mérséklése az energetikai jellemzők javításával, a rentábilis működés biztosítása az önkormányzat hosszú távú működéséhez, hozzájárul a Magyar Államkincstár által meghatározott célok teljesüléséhez, a CO2 terhelés javítása, ÜHG kibocsátás csökkentése, a környezettudatos szemlélet erősítése, növeli a hazai megújuló energia hasznosítás arányát.