Benxi
Pince és borház

Szinyei présház és borospince felújítása

A présház és borospince 1983 óta műemléki védelem alatt áll, az egykori Baghy – Szinyei Merse kastély mellett 1902-ben épült borospince (Tópart 7., hrsz: 0265). 1945 előtt a Szinyei Merse család szőlőbirtokának központja volt. A tulajdonos, Szinyei Merse Félix, Szinyei Merse Pál híres festőművész fia volt. Ebben a boros pincében készült a híres ürmös bor.

A présház teljes felújítására a 103/2012. (X. 1.) VM rendelet alapján, vidéki örökség megőrzéséhez LEADER Helyi Akciócsoportok közreműködésével 2012-től igénybe vehető
támogatások keretében került sor. A megítélt támogatás összege 9.746.907 Ft.
Kisebb domb lábánál, szabadon álló, téglalap alaprajzú, kontyolt nyeregtetővel fedett borház, végfalán lévő bejárata előtt faoszlopokra támaszkodó tornáccal. A nyitott fedélszékes borházból, faragott, rozettás ajtó mögött lépcső vezet le a dongaboltozatos borkóstolóba, innen nyílik az arra merőleges hossztengelyű, kéthajós, csehboltozatos borospince.

A borospince és a présház a homokdombba süllyesztve helyezkedik el. Az épület vályog falazatú, nádfedeles, előtornácos. Az épület alatt alapozás található, a lábazati fal téglából készült.
Az épület, a felújítást megelőzően életveszélyes állapotú volt:

  • a nádtető beszakadt, így a vályog falazat szétázott és kidőlt, így gyakorlatilag az épület bejárati oldala, illetve az előtornác állt, a többi része ledőlt,
  • a nyílászáró szerkezetek elkorhadtak, kidőltek,
  • a présház pince része a síp kritikus állapota miatt megközelíthetetlen volt.

A felújítás során a homokdomb elbontásra került, így az épület alá sávalapozás került, majd falazatai vályogból készültek belső- és homlokzatvakolattal nádszövetre, mész festéssel. A falazatok nedvesség elleni szigetelése megoldott. Az épület lábazata kisméretű, tömör téglából készült. A falazatba bevésve kerültek az elektromos vezetékek.
Az új tetőszerkezet I. osztályú fűrészelt fenyőfából készült, az eredeti méreteknek megfelelően, lécezéssel, nádfedéssel. Födém nem készült, de a présház eleje és vége a kötőgerendák szintjén deszkázásra került. Az épületen belül és a tornác részen a padlóburkolat kisméretű téglából készült. A nyílászárók szintén felújításra kerültek, közöttük a présház kétszárnyú bejárati ajtaja is, értékes faragvány motívumokkal. Összességében tehát elmondható, hogy a történelmi jelenetősséggel bíró présház teljes felújítása során hűen visszatükrözi a táj történelmi szépségét. Az épület helyi termékek bemutató helyiségeként, illetve különféle falusi rendezvények helyszínéül szolgál, mely hozzájárul a térség turisztikai látványosságaihoz is.